Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг, на който

...
Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг, на който
Коментари Харесай

В болница Лозенец са се извършвали незаконни трансплантации

Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров даде ексклузивен брифинг, на който показа разкрития за голям брой злоупотреби и съществени нарушавания на закона в болница " Лозенец ". В лечебното заведение са правили противозаконни трансплантации и са " източвали " Здравната каса. 

Кацаров уволни управлението на болничното заведение и съобщи, че до края на деня ще назначи новите шефове.

Проверка е посочила, че в " Лозенец ", известна още като " Правителствена болница ", са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, като всички те са младежи от Украйна и Молдова. Реципиентите са техни " чичовци " или " лели " от Израел, Япония, Оман. Има всички учредения да се счита, че донорите и реципиентите не са родственици между тях, изясни здравният министър.

Агенция " Медицински контрол "  има процедура за инспекция. Документи, че това са подправени самоличности, постъпили в здравното министерство, само че то не е подхванато нищо по този въпрос, каза Стойчо Кацаров. Това се е случвало в интервала 2019-2021 г., има информация от посолствата, че това са подправени самоличности. Документацията по случая ще бъде предадена на Министерство на вътрешните работи за по-нататъшна инспекция, посочи още здравният министър.

През април 2021 година е осъществена трансплантация на черен дроб от трупен донор. Трансплантацията е осъществена на четвъртия в листата пациент, който е подложен в статус " незабавен ", въпреки че е с 14 точки. А първият в листата пациент е бил с 54 точки, изясни министърът. Първоначално утвърденият за трансплантацията даже не е бил в листата. Той е бил прибавен след " телефонно позвъняване " на идващия ден, след автоматизираната ранглиста на чакащите. Дори и след прибавянето му, той е бил финален в листата.

Този човек е заемал доста висок пост в държавната администрация, разгласи Кацаров, само че отхвърли да разкрие самоличността на трансплантирания. 

Междувременно късно нощес уеб сайтът Bird.bg разгласи, че въпросният човек е Веселин Даков. Той е " някогашен основен секретар на Министерския съвет при Бойко Борисов. Височайшият нуждаещ се е бил трансплантиран в Правителствена болница през април т.г. от трупен донор ", показват от уеб страницата.

Кацаров даде информация и за друга инспекция в болница " Лозенец ", осъществена през януари.

Резултатите от нея са посочили, че за над 60 пациенти без да са лекувани, са получени средства от Здравноосигурителната каса. В деня, в който е издадена заповедта за инспекция, болничното заведение е върнала парите за лекуването на пациенти с пояснение за техническа неточност. " Няма по какъв начин да има 60 механически неточности в границите на един месец. Това е, което на диалект се назовава източване на Здравната каса, което е безусловно неприемливо ", акцентира министърът.

Също по този начин болница " Лозенец " е приключила 2020 година със загуба от над 21 млн. лв..

Броят на заетите кревати през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 кревати 8 са били свободни. " Всяко едно от тия неща е задоволително съображение за предприемане на административни ограничения. НЗОК е сезирала и прокуратурата, защото е имало и подправени подписи ", разясни здравният министър.

Ще има и инспекции на други лечебни заведения.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР